Wat is arrosticini?

[Spreek uit als: "Ar-ros-tie-tsjie-nie"]

Abruzzo was vroeger een zeer arme, onherbergzame streek. Van de ruige bergen rondom l’Aquila tot de uitgestrekte stranden bij (hoofdstad) Pescara. De voornaamste inkomstenbronnen waren visserij aan de kust en schapenhouderij in de bergen. Tweemaal per jaar vond de traditionele Transumanza plaats, dan vertrokken in het najaar de herders met hun schaapskuddes vanuit de bergen naar de zee om te overwinteren. Op zoek naar weides om te grazen. Dat ging namelijk niet meer zo goed op de koude, besneeuwde toppen van de Gran Sasso en Majella. Tijdens deze trektocht – langs vele dorpjes met posten voor de herders om te verblijven – vielen vele schapen ‘om’, van ouderdom, vermoeidheid of andere ongemakken.

Het was natuurlijk zonde om niks met het vlees te doen van deze schapen en zo is heel in het kort de Arrosticini ontstaan. Arrosticini is 11 centimeter vlees in de lengte (1,5 x 1,5 cm dik) aan een stok van 25 centimeter. Afwisselend vlees en vet. Het weegt tussen de 22 en 25 gram. Verboden om er iets anders dan zout of peperincino a l’olio op te serveren. Het bevat namelijk zoveel smaak dat het zonde is om er een sausje bij te serveren.

 

De geschiedenis van Arrosticini

Abruzzo was vroeger een zeer arme, onherbergzame streek in Italië. Van de ruige bergen rondom l’Aquila tot de uitgestrekte stranden bij (hoofdstad) Pescara. De voornaamste inkomstenbronnen waren visserij aan de kust en schapenhouderij in de bergen. Herders vertrokken in het najaar met hun schaapkuddes vanuit de bergen naar de kust om te overwinteren. De herders waren op zoek naar weides waar hun schaapkuddes konden grazen. Niet alle schapen overleefden deze tocht waardoor de herders deze dieren verkochten aan de dorpelingen. De dorpelingen maakte van deze schapen allerlei lekkere gerechten. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk benutten van het schaap, waardoor ze het vlees en het vet aan takken rijgden. Heerlijk genieten bij het kampvuur met een takje met schapenvlees. Op deze manier bleef je lekker warm en had je wat te eten. Hiermee is de traditie ontstaan van Arrosticini. Natuurlijk is het product steeds verder ontwikkeld om de beste smaak te krijgen. Hiervoor zijn allerlei schapen en lammeren geprobeerd om de beste Arrosticini te maken. Tegenwoordig wordt deze gemaakt van het vlees van een gecastreerd ram (hamel – ovino castrato).

 

Arrosticini nu

Tegenwoordig is er een complete industrie ontstaan rondom dit traditionele gerecht. Van handgemaakte stokjes van grootmoeder of de dorpsslager tot complete machinale snijd- en rijgstraten waar de stokjes diepgevroren uitkomen zoals te zien is in het filmpje. Het vlees en de apparatuur om Arrosticini te bereiden komen nu vaak uit de regio Pescara. Deze delicatesse wordt over de hele wereld geëxporteerd.

 

Waar kun je het eten?

Spiedini levert aan een groot aantal horeca-ondernemingen in Nederland en België. Kijk maar een naar het overzicht van de verkooppunten. Samen zetten we arrosticini op de kaart!

 

Arrosticini bestellen? Klik hier!

Hoe wordt arrosticini gemaakt door onze vrienden van Tornese?

'Gli Ollandesi' leggen bij BBQ Pitmaster Community uit wat arrosticini is:

 

 

 

 

 

 

Hoe spreek je arrosticini eigenlijk uit? Studenten van Avans helpen daarbij ;)

Winkelwagen
Toegevoegd aan de winkelwagen
We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten